Alkoholi, tämä juoma, joka on ilon tuoja ja monen perjantain päähenkilö, piilottaa taakseen yllättävän paljon draamaa.
Sukellan suoraan asiaan matkalla kohti tietoisempaa suhdetta alkoholiin.
Mikä on alkoholi ja miten se vaikuttaa kehoon?
Alkoholi, tuo kemiallinen kameleontti, imeytyy nopeasti vereen ja suuntaa aivoihin, missä se aloittaa päätehtävänsä: käytöksen muuttamisen.
Ensimmäiset vaikutukset voivat tuntua rentouttavilta, kunnes huomaat puhuvasi tuntemattomille kuin olisitte lapsuuden ystäviä. Älä huijaa itseäsi – se ei ole maaginen ystävyyspilleri, vaan keskushermostoon vaikuttava aine.
Lyhyellä aikavälillä alkoholi voi tehdä meistä koomikkoja (ainakin omasta mielestämme), mutta samalla se heikentää koordinaatiota ja päätöksentekokykyä.
Seuraavan aamun “Miksi minä sanoin niin?” -hetket ovat lähes takuuvarmoja. Pitkällä tähtäimellä alkoholi voi kuitenkin tehdä vakavampia tuhoja, kuten rasvoittaa maksasi, häiritä sydämesi rytmiä ja muuttaa suolistosi juhlatunnelman kaaokseksi.
Alkoholin vaikutukset aivoihin ja mielenterveyteen
Alkoholi vaikuttaa aivoihin kuin epäonnistunut ohjelmistopäivitys. Aluksi kaikki tuntuu sujuvan paremmin – olet rohkeampi, hauskempi ja ehkä jopa hitusen karismaattisempi (ainakin omasta mielestä). Tosiasiassa pian järjestelmä alkaa kaatua ja tilalle astuvat masennus, ahdistus ja keskittymisvaikeudet.Pitkäaikainen käyttö voi olla kuin huono vuokralainen: se jättää jälkeensä sotkun, kuten aivojen tilavuuden pienenemisen ja kognitiivisten toimintojen heikkenemisen. Lisäksi unesi – joka aluksi näytti suloiselta levolta – muuttuu pinnalliseksi ja rikkonaiseksi.
Maksan ja muiden elinten kärsimysnäytelmä
Maksa on kehosi todellinen työmyyrä, joka yrittää selviytyä alkoholin prosessoinnista. Liiallinen kulutus on kuin ylikuormittaisi toimiston kopiokoneen – lopulta se palaa loppuun.
Maksa voi kehittää rasvaista maksasairautta, maksakirroosia tai vain yksinkertaisesti lakata toimimasta kunnolla.
Alkoholi ei pysähdy vain maksaan.
Se kiertää ympäri kehoa kuin häiriintynyt postinjakaja, vieden ongelmia sydämelle, haimalle ja ruoansulatusjärjestelmälle. Haimatulehdus on yksi näistä lahjoista. Usko pois, et halua sitä lahjakorttia avata.
Uni ja alkoholi: se monimutkainen suhde
Ajatus siitä, että alkoholi parantaa unta on kuin uskoisi, että suklaakakku on osa jokaista terveellistä aamupalaa. Alkoholi voi kyllä saada sinut nukahtamaan nopeasti, mutta varsinainen unen laatu kärsii. REM-univaihe, tuo unien ihmemaa, jää lyhyeksi ja aamulla olet enemmän zombie kuin sankari.
Vinkkejä vastuulliseen alkoholin käyttöön
- Älä luota “yksi drinkki illassa” -laskentaan, jos lasisi on sangon kokoinen.
- Pidä alkoholivapaa päivä silloin tällöin – maksasi ja mielesi kiittävät.
- Jos seuraavana aamuna on vaikea muistaa iltaa, mieti, olisiko vähempi ollut enemmän.
- Sijoita myös palautusjuomiin – ei, vodka ei ole yksi niistä.
Ole viisas, mutta ei tarvitse olla tylsä
Alkoholi voi olla osa elämää – joskus se tuo iloa ja juhlan tuntua, mutta se ei ole ongelmanratkaisija. Terve suhde alkoholiin on tasapainon löytämistä ja itsensä kuuntelemista.
Nauti elämästäsi, mutta muista, ettei hauskuuden tarvitse aina tulla pullosta, kuten meillä suomessa on liian usein tapana. Ja hei, jos olet jo lukenut tänne asti, olet tehnyt jotain terveydellesi. – Oppiminen on aina hyvä alku!
Oletko jo tutustunut kuukausivalmennukseen? Jos et klikkaa alla olevaa banneria ja tutustu parhaaseen valmennukseen, joka muuttaa elämäsi!
Oletko jo tutustunut kuukausivalmennukseen? Jos et klikkaa alla olevaa banneria ja tutustu parhaaseen valmennukseen, joka muuttaa elämäsi!
Kuukausivalmennus – enemmän kuin ohjelma
Tämä ei ole dieetti.
Tämä ei ole suoritushaaste.
Tämä on valmennus, jossa opit syömään hyvin, liikkumaan järkevästi ja voimaan paremmin – omassa arjessasi.
30 päivää.
30 konkreettista askelta.
Yksi suunnitelma, joka rakentaa sinusta vahvemman – sisältä ja ulkoa.
Valmennuksessa saat olla keskeneräinen.
Sä voit kompastua, nousta ja silti onnistua.
Tämä on matka, joka tuntuu hyvältä – ei purista, vaan kantaa.
0 kommenttia