Personal trainer: Ammattina
Tiedätkö, että personal trainer ei ole ammattinimikkeenä suojattu? Kuka tahansa voi nykyään esiintyä personal trainerina, eikä siihen vaadita mitään virallista koulutusta. Tästä syystä ala on erittäin kirjava eri palveluntarjoajien suhteen. Personal trainerin koulutuspohja, työkokemus ja toimintatavat voivat poiketa toisistaan kuin yö ja päivä.
Hyvä personal trainer Ei Ole Kirjekurssin Käynyt!
Mikä on Auktorisoitu personal trainer?
Personal trainer -kentällä on olemassa muutamia vahvoja koulutustahoja Suomessa, erityisesti:
- Trainer4You
- FAF
- NHA
Itse olen käynyt Trainer4You:n koulutuksen vuonna 2013, joka tarjosi korkeatasoista sisältöä ja ammattitaitoiset kouluttajat kuten Mikko Paunonen, Ari-Pekka Lindberg, Riku Aalto ja lukematon määrä alan konkareita yli 20 vuoden takaa. Luotan koulutettuihin osaajiin, koska koulutus antaa tason, tietotaidon ja valmiudet toimia alalla – ammattitaito perustuu vahvaan koulutukseen.
Antaisitko itseäsi hoidettavan valelääkärin toimesta? En minä ainakaan!
Kuka voi olla personal trainer?
Markkinoilla on paljon personal trainereita, joiden markkinointi perustuu omaan liikuntaharrastukseen. Tämä voi olla ongelmallista, sillä:
- Markkinointispesialistit: Monet myyvät nettivalmennuksia enemmän markkinointiosaamisellaan kuin liikunta-alan ammattilaisuutensa.
- Kokemuksen puute: Kokemuspohjaa tarvitaan, eikä yksikään koulutus tee henkilöstä suoraan automaattisesti pätevää personal traineria, ei hoitajaa, ei hierojaa, ei fysioterapeuttia. Se, että on käynyt koulutuksen ei suoraan takaa mitään – tarvitaan koulutus, mutta tarvitaan kokemusta. Kokemus ei koskaan synny hetkessä – vaikka mikä olisi.
- Ravitsemusneuvonta: Monet voivat olla koulutukseltaan puutteellisia ravitsemusasioissa, mikä heikentää valmennuksen kokonaislaatua.
Koulutus Ei Yksin Riitä – Tarvitaan myös kenttä- ja työkokemusta!
Koulutus ja käytännön osaaminen
Hyvä personal trainer tarvitsee sekä riittävän koulutuksen että käytännön työkokemuksen: Se, että tiedät kaiken ihmisen biomekaniikasta ja fysiologiasta ei vielä riitä mihinkään.
Täytyy olla riittävät keinot siirtää teoreettinen tietotaito käytäntöön ja edelleen toimiviksi malleiksi toimia yksilötasolla.
- Koulutus: Tarjoaa perustiedot ihmisen anatomiasta, fysiologiasta, valmennusopista, testausopista ja ohjelmoinnista.
- Työkokemus: Soveltaa teoriaa käytännössä, kehittää taitoja ja oppii löytämään yksilöllisiä ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin.
Esimerkki: Metallimies ei voi toimia hammaspuolella – samoin hyvä personal trainer tarvitsee spesifistä osaamista liikunta- ja ravitsemusalalta.
Tätä kokemusta ei saa kuin ajan kanssa ja valmentamalla riittävän paljon! Usein se tarkoittaa tuhansia ohjauksia, ihmisten kohtaamista ja kuuntelemista. Itse olen ohjannut ihmisiä 11 vuoden aikana yli 15,000 PT tuntia. Hurja määrä, kun nyt mietin!
Jatkuva kehittyminen ja päivitys
Hyvä personal trainer seuraa alaa, opiskelee jatkuvasti lisää ja oppii uusia taitoja. Tämä lisää valmennuksen tasoa ja laatua, ja näkyy suoraan asiakastyössä.
Miten tunnistaa hyvän personal trainerin?
Ammatillisuus ja osaaminen:
- Koulutus ja Sertifikaatit: Varmista, että personal trainerilla on asianmukaiset koulutukset ja jatkuva lisäkoulutus.
- Kokemus: Yli 10 vuoden kokemus ja käytännön soveltaminen ovat avainasemassa.
Asiakaslähtöisyys ja henkilökemia:
- Yksilöllinen Lähestymistapa: Jokainen asiakas on erilainen, ja hyvä personal trainer räätälöi valmennuksen tarpeiden mukaan.
- Luottamus: Asiakas tulee toimeen personal trainerin kanssa ja tuntee olonsa turvalliseksi.
Tieteellisesti perustellut toiminta-tavat:
- Menetelmät: Personal trainerin tulisi käyttää tieteellisesti perusteltuja harjoitus- ja ravitsemusmenetelmiä.
- Räätälöinti: Valmennus tulee sovittaa asiakkaan henkilökohtaisiin tavoitteisiin ja elämäntilanteeseen.
Mihin luotat?
Valitse personal trainer, joka perustaa toiminnan näyttöön ja tietoon, ei pelkästään ulkonäköön tai sosiaalisen median suosioon. Yhdistä tieteen ja kokemuksen vahva yhdistelmä parhaiten tuloksien saavuttamiseksi.
Vastuussa hyvinvoinnista
Personal trainerin palkkaaminen on iso päätös, joka vaatii harkintaa ja vastuullisuutta. Hyvä personal trainer ottaa vastuun asiakkaan terveydestä ja hyvinvoinnista, ja tarjoaa laadukkaita, yksilöllisiä palveluita, jotka tukevat asiakkaan tavoitteita.
Ravitsemus
Moni on voinut aluksi opetella tekemään bisnestä ja vasta sitten on käynyt hätäpäissään (jos edes on), koska mikäs tarve, kun maksavia ihmisiä kerta riittää – jonkin pilipali kurssin tai ei edes sitä!
Kysehän ei ole välttämättä kaikkien kohdalla siitä, että etteikö näitä ihmisiä oikeasti kiinnostaisi rahan lisäksi myös ihmisten hyvinvointi? Jos tarpeeksi alkaa uskomaan omia juttujaan, omista valheista tai tietämättömyydestä tulee kyllä itselleen totta.
Guruilla ja muilla saattaa olla sosiaalisessa mediassa satojatuhansia seuraajia. Kertooko se jotain ammattitaidosta vai mistä? Ei suinkaan! Heitä myös uskotaan tätä kautta sokeasti. Arvo voidaan antaa sille, että seuraajia on paljon. Voi se tietysti luoda “uskottavuutta” joidenkin ihmisten mielestä.
Osa näistä seuraajista on ostettuja, osa seuraajista taas tulee maista ja kohdentuu sukupuolelta hieman sanoisinko erikoisesta. Esimerkiksi moni joka myy tiettyjä ravinto, tai pakara treeniohjelmia, saattaa 100,000 seuraajasta 90% jopa 95% olla miehiä. Mene ja tiedä? Onko miehet treenaamassa naisten ohjelmalla parakoitaan, vai onko joku muu intressi?
Nämä Gurut… He osaavat hyvin demonisoida asiat ja vieläpä ovelasti vastakkain-asetella ne parhaakseen, joten tilanne on: Me vastaan he -leirit. Lisäksi voidaan tuoda esille, että muut ovat tietysti väärässä – vain meillä on oikea tietoa asioita.
Usein he voivat itse olla kovassa kunnossa ja kertovat sitä sun tätä, ja verhoavat tarinansa kauniiksi ja oivallisesti “tieteeseen”. Näin asiakkaiden on helppoa uskoa heitä, vaikka kyse on pluffista.
Kertooko se yhtään mitään, jos joku on itse kovassa kunnossa? Kukaan ei voi mennä takuuseen, tai varmaksi sanoa – millä kaikilla eri keinoilla se kunto on saavutettu? Lisäksi nykypäivänä on eri lähteitä – mukamas tieteellisiä tutkimuksia löytyy kyllä vähän joka lähtöön. Osa niistä on jopa täysiä väärennöksiä, joilla tavotellaa oman lompakon paksuuntumista.
Onneksi nykypäivänä asiakkaiden tietoisuus asioista on lisääntynyt. Moni miettii valmentajaa valitessaan tämän taustoja tarkkaan. Pahimmillaan personal trainer voi pilata ihmisen terveyden. Vastaavasti parhaimmillaan personal trainerin palkkaaminen on paras investointi itseä varten – parasta mitä voi sattua.
Kyse on lopulta vakavista asioita ja vastuu on hyvä kantaa.
Erikoistuminen
Jos haluat polttaa rasvaa ja laihtua, niin onko juoksuun erikoistunut valmentaja paras opastamaan ihmistä laihtumaan jne?
Hyvä personal trainer ei siksi yritä olla kaikille kaikkea, vaikka tietääkin koulutuksen kautta monista eri asioista hyvät perusteet. Vastaavasti personal trainer tietää omat vahvuutensa, heikkoutensa ja osaa hyödyntää niitä työssään.
Fakta on, että jos yrittää tietää kaikesta kaiken – on vähän kuten sellainen yleismies Jantunen. Tällöin on lopulta todennäköisesti henkilö on vain melko keskinkertainen työssään, jos edes sitäkään.
Kaikessa kun ei kukaan voi vain olla hyvä, eikä onneksi edes tarvitse olla.
Valmentajaa mietittäessä kannattaa miettiä aina sitä, millaisia asiakkaita hänellä on ollut, millaisia tuloksia on saatu aikaan ja mitä asiakkaat sanovat?
Harrastelija vai ammattilainen?
Kuntosaliohjauksen ja valmentamisen välillä on olemassa iso ero. Personal trainerin työ on paljon muutakin kuin toistojen laskemista ääneen asiakkaalle tai toimimista painopoikana.
Oikeastaan nämä asiat liittyvät varsin vähän varsinaiseen työn kokonaisuuteen, harjoittelun ohjelmointiin, ravintovalmennukseen ja psyykkiseen valmennukseen. Tämä erottaa samalla harrastelijat vakavasti otettavista personal trainereista.
On olemassa paljon pöytälaatikko trainereita. Usein pöytälaatikko trainerit ovat niitä tähdenlentoja. Tehdään 2-3 vuotta työtä, jos sitäkään ja se on sitten siinä.
Tietysti sen ymmärtää – tämä ala on vaativa. Tässä työssä vaaditaan lopulta jopa 100-110% virheettömyyttä ja onnistumista. Vaativuus voi olla siksi kovaa.
Monelle se saattaa tulla yllätyksenä ja työn kuormittavuus nousta korkeaksi.
Pöytälaatikko trainereita, voivat olla usein erityisesti isojen ketjujen ohjaajat (kaikki kunnia sinne.), jokainen voi kehittyä kyllä ja jokainen on lähtenyt jostain liikkeelle. Työkokemusta tarvitaan. Kuitenkin ketjuissa voidaan ohjauksia suoltaa, kuin Hanhivaaran margariinitehtaan liukuhihnalta. Samalla kaavalla ja rutiinilla. Eihän siinäkään mitään pahaa ole, jos asiakas kokee hyödyt. Usein näistä asioista vain puuttuu se yksilöllisyys.
Valitettavasti moni ketju saattaa vaatia personal trainerilta, että pitää toimia kuin Robotti tietyn mallin mukaan. Ei ole ihme, että monella salilla on kova vaihtuvuus valmentajien suhteen ja työssä ei välttämättä kovin hyvin viihdy.
Palkkaus menee usein niin, että sali vie suurimman % osan voitoista itselleen, vaikka personal trainer joutuu tekemään sen suurimman työn ja hankkimaan asiakkaat itselleen.
Motivoiko se sitten laatimaan yksilöllisiä ohjeita, vai motivoiko se tekemään työtä vähän sinne suuntaan.
Valmentaminen on kokonaisvaltaista työtä
Valmentamisessa tulee huomioida ihmisen yksilöllisyys. Tällä tarkoitetaan:
- Ihmisen erilaisuutta. Ikä, sukupuoli,
- arjen- ja lopulta koko elämän tottumuksien, tapojen,
- toiveiden huomioimista.
Sitä, että osaa ymmärtää ihmistä – elämässä tulee mutkia ja odottamattomia asioita vastaan. Tarvitaan empaattisuutta. Osa pitää kontrollista, osalle se on punainen viiva.
Lisäksi tulisi selvittää tavoitteet ja kirjoittaa ne auki. Miettiä mitä haasteita, ongelmia ja rajoitteita on ja voi olla olemassa ja/tai tulossa? Pyrkiä yhdessä löytämään sopivat ja toimivat ratkaisukeinot. Isona asiana on terveydentilan huomioiminen, mikä voi vaikuttaa valmennuksen suunnitteluun ja edelleen sen toteutukseen.
Toimivien ohjeiden ja valmennussuunnitelmien lisäksi personal trainerilta edellytetään sopivaa pelisilmää, riittävän hyvää ja monipuolista vuorovaikutusta sekä taitoa lukea asiakasta.
Kaiken tämän voi mahdollistaa riittävä ja vankka osaaminen, tietotaito, yhdistettynä käytännön kokemukseen, joka saadaan siirrettyä suunnitelmallisuuteen. Tästä edelleen taitoon, mitä edelleen sovelletaan jokaisen kohdalle sopivalla tavalla.
Tähän päälle olisi hyvä, jos valmentaja pystyisi asettumaan asiakkaansa saappaisiin. Heittäytymään itse sopivalla tavalla mukaan valmennukseen.
Kyse on asiakkaan kuuntelusta ja siihen vastaamisesta!
Jos tykkäsit tästä tekstistä, jaa se ihmeessä. Saa myös vapaasti kommentoida!
0 kommenttia